Околовръстното на Пловдив отдавна е отесняло за трафика, който всеки 

...
Околовръстното на Пловдив отдавна е отесняло за трафика, който всеки 
Коментари Харесай

Има ли надежда за скорошното удвояване на Околовръстното на Пловдив?

Околовръстното на Пловдив от дълго време е отесняло за трафика, който всеки  се генерира по него. Хиляди коли ежечасно минават по трасето, а от години се приказва за неговото уголемение и привеждането му в път, който дава отговор на потребностите на агломерацията на Пловдив и региона, надхвърляща 600 000 души.
Прочетете още
През последните години трасето се ремонтира, само че то е непрекъснато задръстено.  Лек случай е задоволителен, с цел да се блокира цялото шосе.  Към днешна дата то даже не е затворено напълно с лъча сред Скобелева майка и Асеновградско шосе. Въпреки че АПИ разгласи социална поръчка преди три години, а през 2022-а избра компания за новия лъч, построяването му няма да започва и тази година.

От друга страна АПИ подписа контракт с три компании за проектирането на цялото трасе от южната и западната му страна – от Автомагистрала „ Тракия ” до Асеновградско шосе. Първите два контракта саза Царацовският надлез с „ Рутекс ” ООД за 442 хиляди лв. и за частта от Пазарджишко шосе до Автомагистрала „ Тракия ” за 303 хиляди лв. с „ Пътпроект 2000 ”.  Най-големият е за а 3,2 млн. лв. с Данък добавена стойност и включва 14-километровата зона от Пазарджишко шосе до пътя Пловдив – Асеновград и е с компанията „ Пътпроект ” ЕООД.

Докъде е проектирането?

От АПИ обявиха за TrafficNews , че  техническите планове и за трите обособени позиции са признати на първи промеждутъчен стадий от ЕТИС към АПИ.  Следващата стъпка е известяван  за капиталовото желание към Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив, а по-късно да  бъдат предписани относимите екологични процедура за всеки от трите сектора.

„ След изговаряне на екоинспекцията, ще бъдат създадени същинските механически планове и плановете на Подробен устройствен план (втори промеждутъчен етап). След окончателното приемане на техническите решения за привеждане на съществуващите пътища, част от околовръстния път на  Пловдив към габарит Г23,5 м, създадените планове за парцеларни проекти ще се действат по законоустановения ред. Последната стъпка е организира отчуждителната процедура на парцелите, засегнатите от бъдещата реорганизация на пътя ”, оповестяват от АПИ. 

Едва тогава ще може да се разгласи и социална поръчка за удвояването.  В оптимистичен вид това може да се случи не по-рано от 3 години

Проектантите ще се сблъскат с няколко провокации, които техните прародители не съумяха да преодолеят.  Още през 2014 година АПИ подписа контракт с „ Трафик консулт ” за удвояването, само че планът не бе признат, а също така имаше и обжалване на екологичната оценка.  Тогава еколози смятаха, че разширението на пътя би вдигнало риска за смъртност на редица предпазени типове, а също така попада и в предпазени територии като „ Наутра 2000 “.  Техните искания бяха отхвърлени.

Двата съществени казуса в новия план са свързани с жп линията, която води към КЦМ, а от друга кръстовището на Първенец и Коматево. Вторият проблем е, че по закон  път от II клас от републиканската пътна мрежа би трябвало да има по-голямо разстояние от жилищните здания, по този начин пътят би трябвало да излезе от настоящия си габарит и да мина 200 метра южно от настоящето трасе към Първенец.

Идейните планове пpeдвиждaт пpoмянa в гaбapитa нa пътя, изгpaждaнe нa лoĸaлни плaтнa зa ocигypявaнe нa дocтъп дo тъpгoвcĸи, ĸpaйпътни и дpyги oбeĸти, paзпoлoжeни в близocт дo cъщecтвyвaщия път.Трябва да бъдат построени и 9 кръстовища на две равнища.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР